Skrevet av Johan Ragnar Eggen
5. januar 2025
Artikkelen nedenfor er kopiert etter tilatelse fra nettavisa Alvdal Midt i væla.
Som kjent kårer nettavisa hvert år Alvdal Midt i væla og Tynsetingen årets alvdøl/tynseting etter avsteming på nettet fra alle som er abonnenenter. Oddbjørn og Arnfinn Digre var en av de nominerte. Blant 5 kandidater gikk de helt til topps. Vi gratulerer så mye, veldig artig og ikke minst fortjent.
Som de fleste vet så har Oddbjørn og Arnfinn Digre gjort flere store prosjekter til fellesskapets beste i Tronsvanglia ved foten av Tron. I 2021 bygget de Digre-brua, i 2023 og 2024 bygget de «Sikker turveg til Tronsåfossen» (åpnet 20. mai) og høsten 2024 har de bygget Helselagbrua som åpnes 4. mai 2025. Og gutta har et prosjekt til på gang som kanskje er klart utpå sommeren – høsten 2025. Det er Alvdal Turforening som har betalt for alle materialer mm. i alle prosjektene. Det er utbetalt noe betaling for arbeide ifbm. Tronsåfossen, hoveddelen er gratis frivillig arbeide.
—
Lars Vingelsgård
e-post: lars@alvdalmiv.no Tlf.: 410 44 573Publisert: 04 januar, 2025 07:11Oppdatert: 04 januar, 2025 07:29
– Det er veldig artig at innsatsen blir lagt merke til. Jeg så at mange hadde likt det på Facebook, så jeg hadde trua. Det er veldig trivelig å høre det når folk vi har truffet i jula sier at de ville stemme på oss, sier Oddbjørn Digre.
ANNONSE
Også i jula har brødrene gått sine mil på stiene i Tronsvanglia. Med lite snø har det vært fint å bruke stiene, og mange skiløyper har vært litt isete for Oddbjørns smak.
– Vi vil gjerne takke alle som har stemt oss fram, sier han.
Brødrene har blitt stemt fram for sin innsats med tilrettelegging og bygging av bruer i Tronsvanglia, og bygginga av trapper og adkomst ved Tronsåfossen.
De ville bidra til tilrettelegging så flere kan gå de fine rundene som de selv har gått mange ganger, uavhengig om det er bløtt, tørt, sommer eller vinter.
Før jul fortalte de om sine prosjekter:
– Det var nok nevnt i turforeninga at det burde vært bygd noen bruer i området her, men det var jeg og Arnfinn som satte i gang med det. Da vi bygde over Storbekken begynte vi for eksempel å bygge ei stund før vi tok kontakt med Alvdal Turforening om planene, sier Oddbjørn.
Oddbjørn er i all hovedsak pensjonist, men holder fortsatt på med noen byggeprosjekter. Han har både drevet som snekker og murer. Arnfinn på sin side jobbet i over 40 år på Alvdal Skurlag, og har vært pensjonist i flere år.
De liker å holde prosjektene sine litt under radaren for folk flest fram til det er endelig ferdig, så under brubygginga i 2021 var prosjektet kun kjent som «tyttebærprosjektet» mellom turforeninga og brødrene.
– Da vi hadde drevet i 14 dager, fikk Johan Ragnar Eggen vite om det. Det var heldigvis i orden, også for grunneierne, sier de.
Det store bruprosjektet ble bygget fra mai til juli i 2021.
– Arnfinn og jeg så den store steinen, og begynte på brua som har et spenn på over seks meter. Vi fikk hogge noen bærende stokker hos en tredje grunneier. Det ble ei bra bru.
– Etter åpninga av brua har vi fått mange positive tilbakemeldinger. Folk sier vi har gjort en kjempegod jobb, og at det har blitt et turmål å gå til brua i seg sjøl. Det er mange flere som bruker området nå enn det var før. Vi ser også at mange går langs Såttåen, fra Steia og bort til brua, hvor de skriver i boka, sier de.
Fossen i Tronsåa har vært et yndet turmål å fotografere og se, med mulighet for å ta en dukkert i fossen om sommeren. Stien ned til fossen har vært bratt og krevende, men det gjorde brødrene noe med i sommer.
– Vi fikk spørsmål fra turforeninga om vi kunne tenke oss å bygge. Til slutt bestemte vi oss for å ta det. Vi bestemte sjøl åssen vi skulle løse utfordringa.
– Det ble jo et enormt bra prosjekt når du ser hvor mye folk som har brukt det og bruker det. Det er folk der hele tida. Det er alvdøler, tynsetinger og utlendinger vi møter der.
De bygde trappene ferdig hjemme hos seg, før den ble kjørt oppi med traktor. De var 7-8 mann som bar på plass.
– Vi hadde støpt fundamenter, og målene stemte akkurat, så det var godt å se, sier Oddbjørn.
– Det var rene månelandinga, det var ikke bare enkelt, sier Arnfinn.
Også etter dette prosjektet har de fått mange gode tilbakemeldinger.
– Det er så mye positivt rundt det. Folk sier at det betyr så mye for så mange, og da er det klart at en blir oppmuntret av det. Vi har jo litt egeninteresse av det også, å komme oss rundt på turer her. Vi går mye her sjøl. Det blir en og en halv time gjerne, i en fast runde. Vi kan gå litt fortere om sommeren, sier Oddbjørn.
De to spreke karene har ikke tenkt til å gi seg med prosjekter som kommer turgåere til gode. Nøyaktig hva det er, blir klart til våren.
– Det skal være litt spenning rundt åpninga vi har tenkt å ha den 4. mai, så vi vil ikke si for mye. Men det handler litt om å ha et sammenhengende konsept for turene i området her, sier Oddbjørn.